Behandeling van een herseninfarct | HMC (2024)

Over behandeling van een herseninfarct

Krijgt u een herseninfarct? Dan kan een snelle behandeling voorkomen dat het herseninfarct ernstige gevolgen heeft voor u. In HMC kunnen we u snel behandelen. Hier leest u meer over wat een herseninfarct is en hoe we u kunnen behandelen.

Wat is een herseninfarct?

Bij een herseninfarct sluit een bloedstolsel een bloedvat af in uw hoofd. Een deel van uw hersenen krijgt daardoor geen zuurstof meer via het bloed. Het hersenweefsel raakt hierdoor beschadigd en hersenfuncties vallen uit. Daardoor kan iemand met een herseninfarct bijvoorbeeld ineens verward gaan praten of niet meer uit zijn woorden komen. Een herseninfarct kan heel ernstige gevolgen hebben. Maar gelukkig kunnen patiënten ook helemaal of voor een deel herstellen.

Een herseninfarct heet ook wel een beroerte, Cerebro Vasculair Accident (CVA) of ‘stroke’. Maar eigenlijk zijn deze termen verwarrend, omdat hiermee ook een hersenbloeding bedoeld kan worden. Bij een hersenbloeding zit er een scheurtje in een bloedvat in de hersenen. Ook kan een bloedvat openbarsten bij een hersenbloeding. Daardoor komt er bloed in uw hersenen. Uw hersenen kunnen hierdoor beschadigd raken.

Elke seconde telt!

Heeft u een herseninfarct? Dan is het belangrijk dat we u zo snel mogelijk opnemen in het ziekenhuis. Ons HMC Neurocentrum is een expertisecentrum voor de behandeling van een beroerte (hersenbloeding en herseninfarct). Hier werken artsen die heel veel ervaring hebben met de behandeling van een herseninfarct.

Bij een herseninfarct komt u binnen via de Spoedeisende Hulp. Daar staat direct een team specialisten klaar, dat u zo snel mogelijk behandelt. Snel behandelen is erg belangrijk. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat uw hersenen zo weinig mogelijk beschadigd raken. De kans op herstel is dan groter.

Voor we u behandelen, onderzoeken we eerst of u een herseninfarct heeft. Dit doen we door vragen te stellen en te luisteren naar uw verhaal. Ook doen we een lichamelijk onderzoek en krijgt u een CT-scan. Een CT-scan is een onderzoek van uw lichaam met behulp van röntgenstralen. Met de CT-scan kunnen we zien of u een herseninfarct of een hersenbloeding heeft.

Hoe gaat de behandeling van een herseninfarct?

Blijkt uit onderzoek dat u een herseninfarct heeft? Dan kunnen we u op 2 manieren behandelen. Die leggen we hieronder uit.

Intraveneuze trombolyse (IVT)

Meestal krijgt u intraveneuze trombolyse (IVT) als behandeling. Dit is een behandeling met een medicijn dat stolsels oplost. U krijgt het medicijn via een infuus (slangetje). Hoe eerder de behandeling begint, des te groter de kans op een goed resultaat. In sommige situaties kunnen we u deze behandeling niet geven. De arts bepaalt of we u met dit medicijn kunnen behandelen.

Intra-arteriële trombectomie (IAT)

We kunnen u ook behandelen met intra-arteriële trombectomie (IAT). Bij deze behandeling haalt de arts via een katheter (dun slangetje) het stolsel uit het bloedvat. De arts brengt de katheter in via de slagader in uw lies. Deze katheter brengen we door uw aderen omhoog tot in uw hoofd. Daarna brengt de arts via de katheter een stent (hol buisje van gaas) naar uw hoofd om het stolsel eruit te trekken. Soms kan de arts het stolsel eruit zuigen via de katheter.

IAT kan alleen als het bloedstolsel dat het herseninfarct veroorzaakt zit in de grotere bloedvaten. Soms krijgt u narcose bij deze behandeling. U gaat dan een tijdje slapen.

Behandeling van een herseninfarct | HMC (1)

Waar gebeurt de behandeling van een herseninfarct?

We behandelen u meteen op de spoedeisende hulp. Daardoor kunnen we u zo snel mogelijk helpen. Krijgt u een intra-arteriële trombectomie (IAT)? Dan gebeurt deze op een speciale operatiekamer op de spoedeisende hulp. Deze kamer heet de neuro-angiokamer.

Na de behandeling gaat u naar een speciale verpleegafdeling om te herstellen. Deze afdeling heet de Neuro Care Unit. Hier houden we u gezondheid de eerste 24 uur extra goed in de gaten. Verder controleert de verpleegkundige regelmatig uw pols en bloeddruk.

Wie doet de behandeling bij een herseninfarct?

De behandeling van een herseninfarct is echt een teamprestatie. Een anesthesioloog, interventieneuroradioloog/neuroloog, SEH-arts, laboranten en verpleegkundigen werken allemaal samen om u de beste zorg te geven.

Wat zijn de risico’s bij intraveneuze trombolyse (IVT)?

Soms heeft oplossen van het stolsel een ongewenst effect. U kunt dan door de behandeling een hersenbloeding of een ernstige hersenzwelling krijgen. Bij een hersenzwelling hoopt zich vocht op om de hersenen.

Een hersenbloeding of hersenzwelling kan ernstige gevolgen hebben. Uw hersenen kunnen extra beschadigd raken en u kunt zelfs doodgaan. 1 op de 25 patiënten krijgt een hersenbloeding of hersenzwelling door de IVT.

U kunt door de behandeling ook bloedingen krijgen in uw neus, tandvlees of in uw darm. Als deze bloedingen ernstig zijn, stoppen we met de behandeling. U kunt verder een allergische reactie krijgen door het medicijn.

Wat zijn de risico’s bij intra-artiële trombectomie (IAT)?

  • U kunt een hersenbloeding krijgen. Dit gebeurt bij 1 op de 20 patiënten.
  • U kunt een herseninfarct krijgen op een andere plek. Dit gebeurt bij 1 op de 12 patiënten.
  • De behandeling kan niet lukken. Het stolsel blijft dan zitten. Daardoor blijft de situatie hetzelfde als wanneer we u niet behandeld zouden hebben.
  • U kunt een nabloeding krijgen in de lies.
  • U kunt een allergische reactie krijgen op het contrastmiddel dat we gebruiken bij de behandeling.

Uit onderzoek onder grote groepen patiënten blijkt trouwens dat het gemiddelde resultaat van de IAT-behandeling heel positief is. Zowel bij IVT als bij IAT voorkomt de behandeling daarnaast bij 1 op de 5 patiënten dat ze doodgaan of blijvend gehandicapt raken. Hoe eerder de behandeling begint, hoe meer effect deze heeft.

Vragen over de behandeling van een herseninfarct?

Heeft u nog vragen? Stel die dan aan de arts of verpleegkundige.

Deze webpagina is deels gebaseerd op de folder “Herseninfarct: snelle behandeling in de eerste uren” van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

We willen graag dat iedereen onze patiënten informatie begrijpt. Heeft u een opmerking over de tekst hierboven? Mail deze dan naarn.houben@haaglandenmc.nl. Dank u wel voor uw feedback!

Behandeling van een herseninfarct | HMC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 6063

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.